A Debreceni NMR története

A debreceni NMR története 1971-re nyúlik vissza, amikor néhai Bognár Rezső akadémikus felismerve az NMR spektroszkópia alkalmazásának jelentőségét kémiai szerkezeti problémák megoldására megbízta fiatal kollégáját, Szilágyi Lászlót – aki akkor tért vissza strasbourgi tanulmányútjáról, ahol a későbbi Nobel-díjas Jean-Marie Lehn laboratóriumában mélyítette el ismereteit az NMR módszer területén – a laboratórium megszervezésével és működtetésével. Így 1971-ben megkezdte működését az ország első 100 MHz-es NMR spektrométere Debrecenben.

A következő mérföldkő a debreceni NMR történetében 1981 volt. Ekkor helyezték üzembe az ország első szupravezető mágnessel üzemelő spektrométerét, ami Bognár Rezső, Makleit Sándor, Nánási Pál és Lipták András professzorok, a Szerves Kémiai és Biokémiai Tanszék akkori vezetőinek támogatásával került beszerzésre. Azt követően 1995-ben következett be jelentős előrelépés a debreceni NMR laboratórium műszerállományban az ország első 500 MHz-es spektrométere üzembe helyezésével. A spektrométerek 2008-ban történt jelentősebb felújítása tette lehetővé, hogy a debreceni NMR laboratórium egy FP7-es pályázat keretében négy éven keresztül európai mérésszolgáltató központként is működött. Legújabb fejlesztésként 2017-ben európai uniós pályázati forrásból beszerzésre és beüzemelésre került egy Bruker Avance NEO 700 MHz-es NMR készülék hűtött Prodigy TCI mérőfejjel, amely kiemelkedő érzékenységének és felbontóképességének köszönhetően a debreceni NMR centrum mérési profilja jelentősen bővült.

A debreceni NMR 40 éves történetéről részletesebben olvashatnak a Magyar Kémiai Folyóirat számára készített összefoglaló tanulmányban.

Frissítés dátuma: 2019.10.10.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.