Antimikrobiális diszulfid fehérjék

Fonalas gombákból származó, antimikrobiális hatású, kis diszulfid fehérjék térszerkezete, dinamikája, letekeredése és stabilitása, hatásmechanizmusuk molekuláris értelmezése.

A fenyegető járványok, az antimikrobiális szerek elleni rezisztencia terjedése, a kultúrnövényekben okozott károk és a művészeti örökség védelme sürgetően igényli új antimikrobiális hatóanyagok felderítését. E célra alkalmasak lehetnek az amfipatikus jellegű, diszulfid minifehérjék. Rendkívül stabilak, töltésük segíti a célpont sejtmembránjának megtámadását, víztaszító részük pedig a kompakt fehérjeszerkezet kialakulását, amit diszulfid hidak stabilizálnak. Az általunk tanulmányozott kationos, ciszteinben gazdag, antifungális fehérjék néhány képviselőjéről kiderült hogy nem csak fonalas gombák, hanem Candida élesztő gomba (NFAP2) illetve humán koronavírus ellen (PAFB, PAF) is hatásosak. A vizsgált új, diszulfid minifehérjék PAFC, NFBP és NFAP2 filogenetikailag és néhány fizikai jellemző szerint is (össztöltés) elkülönülnek a PAF csoporttól. Munkánk során együttműködünk az Innsbruck-i Orvosegyetemmel,  a Szegedi Egyetemmel és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel. Terveink a következők:

  • Az új fehérjék és variánsaik előállítása heterológ expresszióval (15N/13C izotóp jelölés) és/vagy kémiai szintézissel, majd szerkezeti és dinamikai jellemzésük atomi felbontásban.
  • A PAF-csoport (PAF, AFP, PAFB, NFAP) már ismert fehérjéinek részletes vizsgálatainak folytatása: kémiai denaturáció és hőmérséklet stressz által okozott letekeredés, diszulfid-híd konformáció és átkapcsolás, só- és H-hidak szerepe a hatásmechanizmusban.
  • Új screening módszereket alkalmazunk a minifehérjék molekuláris célpontjainak azonosítására. A molekuláris hatásmechanizmusok kísérletes felderítéséhez 700 MHz-es NMR-t, tömegspektrometriát, ECD spektroszkópiát, ITC/DSC mikrokalorimetriát, és molekula dinamikai számításokat használunk.

 

Természet világa (2017. június) ismeretterjesztő cikk (bejelentkezés után érhető el).

 

A pdb adatbázisba (https://www.rcsb.org/)  feltöltött fehérje szerkezeteink:

PAF (2mhv, 6ha4) sfPAFB (2nc2) NFAP (5oqs)

 

 

 

 

Frissítés dátuma: 2020.01.09.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.