HORIZON-INFRA-2021 pályázat nyertese lett a Debreceni Egyetem NMR Műszercentruma

pályázat, R-NMR

HORIZON-INFRA-2021 pályázat (Moving NMR Infrastructures To Remote Access Capabilities) nyertese lett a Debreceni Egyetem TTK Kémiai Intézet NMR Műszercentruma (DEBNMR) egy 26 tagú európai konzorcium tagjaként. A remote-NMR (R-NMR) pályázat koordinátora a Johann Wolfgang Goethe-Universitaet (Frankfurt am Main), az irányító testület debreceni tagjai Dr. E. Kövér Katalin és Dr. Batta Gyula professzorok. A pályázat azt a célt szolgálja, hogy az Európa minden országában megtalálható igen drága NMR műszeres infrastruktúrát minél hatékonyabban lehessen kihasználni a sürgető anyagszerkezeti, kémiai és biológiai tudományos problémák megoldására. Az eszközök digitálisan vezérelhetők, ami a távműködtetést lehetővé teszi. Ez a lehetőség már működik városon belül, de a projekt célja, hogy ha egy infrastruktúra pl. egy bonyolult fehérje szerkezetmeghatározására alkalmasabb Frankfurtban mint Debrecenben, akkor csak a mintát küldjük el oda, és a mérések sorozatát a debreceni számítógépekről vezéreljük, akár napokon, heteken át. Ráadásul pandémiás időszakokban a kutatói mobilitás csökkentése előnyökkel jár és költségcsökkentő hatású.


Az R-NMR projekt általános céljai:

1. Szabványos internetes hozzáférési protokollok létrehozása.

2. Biztonságos gyakorlat kialakítása tudományos minták szállítására Európán belül.

3. Internetes képzési programok létrehozása a kutatók számára, hogy felkészüljenek a távoli infrastruktúra működtetésére és az adatelemzésre.

4. Az adatok tárolására és a kutatási protokollok kialakítására vonatkozó közös módszerek kidolgozása, a módszerek és eredmények ismertetése


A DEBNMR csoport WP4 tervei:

1. Folyadék- és szilárd fázisú biomolekuláris, valamint kis molekulás NMR kísérletek szabványosítása távoli felhasználók számára az európai NMR-infrastruktúrákban.

2. Biztonságos és felhasználóbarát protokollok létrehozása az NMR spektrométerek távoli eléréséhez és vezérléséhez, valamint az NMR nyers adatok és metaadatok kezeléséhez.

3. A munkaprogramban kifejlesztett protokollok tesztelése olyan létesítményekben, amelyek nem vettek részt a fejlesztési tevékenységekben.

 

Legutóbbi frissítés: 2023. 07. 17. 14:18